Europese Kampioenschappen 2017 – Brandenburg

Afgelopen week, van 29 april t/m 5 mei, nam Raymund deel aan de ‘Europese Kampioenschappen’. Raymund kwam uit in de drie spelsoorten, waar hij afgelopen seizoen Nederlands Kampioen in is geworden; het Bandstoten, het kader 47/2 en het kader 71/2.

Bandstoten
Raymund mocht als Nederlands Kampioen Bandstoten ook deelnemen aan het EK, samen met de andere Nederlanders Michel van Silfhout en Jean-Paul de Bruijn.
Raymund was geloot in de poule met meneer Villiers (Frankrijk) en meneer Ralis (Oostenrijk), voor Raymund een sterke poule. De eerste wedstrijd mocht hij beginnen tegen de Oostenrijker, Raymund speelde een goede partij en won deze in 3 beurten. De tweede poulewedstrijd, tegen Villiers, was een echt gevecht. Raymund won deze wedstrijd uiteindelijk in 17 beurten en bereikte voor het eerst in zijn carrière de laatste 8 op het EK Bandstoten.
In de kwartfinale mocht hij het opnemen tegen Eddy Leppens (België). Ook deze wedstrijd was weer spannend tot op het laatste moment, het ging lang gelijk op. Tot in de enalaatste beurt, waarin Raymund de juiste posities wist te bereiken en een mooie serie van 47 waarbij hij strandde op 2 caramboles voor het einde. Een beurt later maakte Raymund het af en won hij uiteindelijk met 120-85 in 10 beurten.
In de halve finale kwam Raymund Frederic Caudron (België) tegen. Caudron speelde subliem en maakte zijn 125 in 2 (!) beurten en won uiteindelijk ook de finale van JP de Bruijn.
Raymund werd uiteindelijk derde en veroverde dus de bronzen medaille, een mooie medaille waar hij vast en zeker erg trots op zal zijn!

47/2
Ook in het 47/2 kende Raymund een goed toernooi. In de poule won Raymund in 1 beurt van David Jaquet (Frankrijk) en in 3 beurten van Sven Daske (Duitsland).
In de kwartfinale mocht Raymund het opnemen tegen zijn teamgenoot en goede vriend Michel van Silfhout. Na een moeilijk begin wist uiteindelijk Raymund als eerste de hoge serie neer te zetten en uit te spelen, Michel maakte in de nabeurt nog 161 caramboles, maar dit was niet genoeg voor een gelijkspel. Raymund won uiteindelijk met 250-177 in 3 beurten.
In de halve finale speelde Raymund tegen meneer Gretillat (Zwitserland). Nadat Raymund de aquitstoot mistte, begon de Zwitser aan een goede, mooie serie. Lange tijd leek het erop dat hij in 1 beurt uitspeelde en Raymund hierdoor opnieuw zou stranden in de halve finale. Echter, 12 puntjes voor het einde, maakte de Zwitser een foutje waardoor hij miste. Raymund deed vervolgens waar we, als supporters, op hoopten; hij maakte de 250 puntjes en speelde uit. met 250-238 op het scorebord had de Zwiters nog de nabeurt, echter miste hij de aquitbal en won Raymund, ter nauwernood, deze halve finale en plaatste zich dus voor de finale!
De tegenstander in deze finale was de Belg Eddy Leppens. Hij speelde zijn 250 caramboles in de eerste beurt bij elkaar, waarna Raymund in de nabeurt, op sublieme wijze, ditzelfde deed. Na deze reguliere wedstrijd stond het dus 250 – 250 in 1 beurt en kwamen we toe aan de verlenging. Eddy begon en maakte 2 punten. Vervolgens was Raymund aan de beurt, wanneer hij 3 caramboles zou maken werd hij de kampioen. Helaas miste Raymund echter de aquitstoot, waardoor Eddy de kampioen werd en Raymund genoegen moest nemen met de zilveren medaille.
Uiteraard een teleurstelling voor Raymund, echter gaf hij kort na het verlies aan vooral tevreden te zijn met het spel wat hij heeft laten zien. Over het gehele toernooi heeft hij een gemiddelde gehaald van 115 waarbij hij, zonder écht te verliezen, 2 partijen in 1 beurt heeft uitgespeeld, 1 partij in 2 beuren en 1 partij in 3 beurten.

71/2
In het 71/2 was Raymund de regerend Europees Kampioen en dus als eerste geplaatst. Helaas had hij het hierin niet getroffen met de loting. Raymund zat in de poule met Nikos Chatzipavlis (Griekenland) en Xavier Gretillat (Zwitserland). In zijn eerste partij speelde hij tegen de Griek, Raymund speelde niet goed, maar won deze partij uiteindelijk in 6 beurten. In de tweede partij moest hij het opnemen tegen de Gretillat, hierbij moest Raymund winnen om door te komen. Bij gelijkspel zou Gretillat doorkomen (hij had een hoger gemiddelde, omdat hij de eerste poulewedstrijd had gewonnen in 4 beurten).
Na een zenuwslopende wedstrijd werd het uiteindelijk 150-150 in 3 beurten en was Raymund uitgeschakeld op het EK 71/2 en kon hij naar huis.
Al met al heeft Raymund een goed toernooi gespeeld. In het bandstoten een mooie bronzen medaille en in de beide kaderspelen geen enkel potje verloren.

De reactie van Raymund na afloop:

‘EK 2017 in Brandenburg zit erop voor mij. Niet helemaal het gehoopte resultaat, maar wel heel tevreden met mijn vertoonde spel.
Persoonlijk ben ik heel trots op mijn bronzen medaille in het bandstoten.
Ook ben ik uiteindelijk blij met de tweede plek in het 47/2, uit verslagen positie terug weten te vechten in zowel de finale als de halve finale.
Gisterenavond helaas in het 71/2 in de poule uitgeschakeld op moyenne, door een gelijkspel.’

18268208_939052472864374_5892329181540468510_n