Eredivisie Driebanden: Koplopers in eredivisie lopen weg van middenmoot

HAARLO/ZUNDERT/SLUISKIL – De twee koplopers in de Buffalo league, de eredivisie driebanden, hebben na vier ronden de maximale winst. Twee achtervolgers lopen in de pas met twee matchpunten minder. De kopgroep van vier, met SIS Schoonmaak, HCR Prinsen, A1 Biljarts en STZ Zundert, lijkt zich langzamerhand af te scheiden van de langgerekte middenmoot. De Hagenaars van SIS Schoonmaak wonnen met 6-2 bij Dallinga.com, met name dankzij de knappe overwinning van Glenn Hofman op Frédéric Caudron (40-37 in 18). HCR Prinsen versloeg de nummer laatst MCR met 7-1.

De Haagse koploper omzeilde een op papier lastige klip in Sluiskil na een verwachte 4-0 voorsprong bij de pauze. Raimond Burgman versloeg Patrick Vasseur met 40-23 in 31, Herman van Daalen won nog rianter van Berry Dallinga met 40-22 in 36. Het tweede part stond vooral in het teken van de match op centercourt nadat Steven van Acker de score iets had teruggebracht door winst op Jean van Erp met 40-38 in 24.

Glenn Hofman schitterde op voor hem bekend terrein. De Hagenaar speelde in zijn jongere jaren voor Dallinga, maar verhuisde drie jaar geleden om dichter bij huis te spelen naar Jorissen, het huidige SIS Schoonmaak. De voormalig Europees juniorenkampioen had een flitsende start tegen Caudron met 8-3-4 en leidde met 15-7 na drie beurten. In de elfde beurt volgde opnieuw een demarrage (serie tien) en in de eindfase (op 34-32) ging Hofman uit met zes. Caudron maakte een vijf in de nabeurt, maar kon het verlies van het thuisteam al niet meer goedmaken.

HCR Prinsen trof een uiterst zwak MCR op zijn weg naar de zege. Alleen Eddy Leppens, die Dick Jaspers als kopman verving, stuitte op een gelijlwaardige tegenstander, maar toen Thorsten Frings uitspeelde, had Leppens maar één punt nodig in de nabeurt. Anno de Kleine, Jelle Pijl en Raymund Swertz werden geen moment bedreigd.

A1 Biljarts handhaaft zich keurig in de kopgroep door een overwinning bij De Eekhoorn met 6-2. De beste partij kwam ‘op vier’ van Jerry Hermans, met winst op Kay de Zwart (40-17 in 23). Hij bleek de enige winnaar voor de Brabanders. Christian Rudolph versloeg Frans van Kuyk, Martien van der Spoel en Henk Blauwblomme wonnen van Jack Wijnen en Kurt Ceulemans.

Roland Forthomme, Peter Ceulemans, Barry van Beers en Raymon Groot stonden tegenover een tegenstander (’t Hartje) die zijn beste vorm had thuisgelaten. ,,We zijn niet in gevaar geweest”, concludeerde Peter Ceulemans, die in de morgenuren nog een partij in de Bundesliga had gespeeld. Barry van Beers was tegen Frank Martens de beste winnaar van zijn team in 23 beruten (40-21). Forthomme versloeg Van Havere met 40-16 in 26, Ceulemans won van Koorevaar met 40-27 in 34 en Groot van Broeders met 40-33 in 41.

L&B Mode herstelde zich van een magere start van de competitie door winst op DPC met 6-2. Dave Christiani was de uitblinker met winst op Spoormans (40-27 in 20). Eddy Merckx verloor van Birol Uymaz toen de overwinning voor zijn team al binnen was (40-27 in 29). De Veemarkt haalde een fraaie overwinning (6-2) weg bij Bousema in Lochem. Tayfun Tasdemir en Can Capak gaven de wedstrijd een positieve score door winst op Murat Naci Coklu (40-30 in 20) en Stefan Galla: 40-24 in 23.

Tekst: Frits Bakker