Vooruitblik NK 47/2: Zeven vragen aan Raymund Swertz

Raymund, je gaat deelnemen aan het Simonis Biljartlakens Open NK Ankerkader 47/2, van 28 oktober t/m 6 november 2016 in Afferden. Wie is/zijn voor jou de favoriet?

Er zijn meerdere favorieten. Ik kan niet iemand opnoemen die de grootste kans heeft. Het niveau is altijd hoog op een NK dus de top zit meestal dicht bij elkaar. Ik ben wel titelverdediger maar dat zegt eigenlijk niet zo veel. Ik wil gewoon genieten van dit nieuwe evenement. En hopelijk komt er veel publiek.


Wat zijn je eigen verwachtingen? Wat denk je te kunnen halen? Met welk resultaat ben je tevreden. Waar kijk je het meest naar uit? En: hoe bijzonder is het dat dit in je eigen woonplaats wordt gespeeld?

Met verwachtingen ben ik eerlijk gezegd niet zozeer mee bezig. Momenteel besteed ik veel tijd aan het driebanden. Dit gaat in training een beetje ten kosten van mijn klassieke spelsoorten. Ik wil mezelf niet de druk opleggen om dit toernooi te moeten winnen. Ik besef goed dat ik in het driebanden stappen wil maken en dat kan alleen als je er ook extra uren in steekt. Maar natuurlijk probeer ik om beide te blijven trainen en spelen. Omdat ik beide graag speel. Dat het NK 47/2 in Afferden gehouden zal worden is een heel leuk vooruitzicht. Biljarten is mijn lust en mijn leven en om in je eigen woonplaats een NK te spelen dat is fantastisch!

Op welke van jouw prestaties in ankerkader tot nu toe ben je het meest trots?

De prestaties waar ik het meest trots op ben zijn mijn Europese Titels in Brandenburg in het 71/2 (2x) en 47/2(1x). Dit zijn de ook de mooiste omdat de sfeer in Brandenburg gewoon perfect is. Daar heerst een hele week een “topsport sfeer” en dat werkt motiverend.

Kun je in max. drie zinnen uitleggen wat ankerkader nu eigenlijk zo mooi maakt?

Ankerkader is een fantastische spelsoort. Het is afwisselend en is niet eentonig. En het is een moeilijk spel, en dat maakt het voor mij ook vooral interessant.

De KNBB probeert met een volledig andere organisatie-opzet tot een mooi kadertoernooi te komen. Hierbij is vooral geprobeerd het evenement voor meer deelnemers toegankelijk te maken, in combinatie met sterk vereenvoudigde reglementen. Hoe ervaar je op dit moment deze nieuwe opzet?

Over de nieuwe opzet ben ik enthousiast. Het is belangrijk voor de biljartsport dat de toernooien met meerdere deelnemers georganiseerd wordt. Dit is goed voor het imago en natuurlijk voor de horeca. Het moet natuurlijk nog blijken of het evenement nĂ¡ de eerste editie geslaagd is. Ik hoop dat de spelers die in de kwalificaties spelen er met plezier naar toe gaan en achteraf ook met plezier terug kunnen kijken. Dit geeft de klassieke spelsoorten wellicht weer een boost om ook meer publiek in de biljartzalen te krijgen.

Welke evenementen/activiteiten heb je verder nog op de agenda staan?

In oktober staat er een Euro Grand Prix ankerkader 47/2 in Ronchin(FR) op het programma. Het is goed om te zien dat er vanuit Nederland weer een aantal deelnemers zijn. We moeten ook internationaal ons gezicht laten zien om er als biljartland ook bij te horen. Verder natuurlijk de NK’s kader en bandstoten en in 2017 het EK in Brandenburg. Vanaf dit seizoen speel ik een aantal weekenden in de Franse Competitie, en natuurlijk de nationale KNBB competities (Topteam en Driebanden).

Tekst: KNBB