Raymund Swertz wereldtop in Euro Grand Prix 47/2 Ronchin (FR)

Nederlander wint finale 47/2 in thriller tegen Marek Faus

RONCHIN – Hoe heerlijk enerverend kan een finale zijn als twee van de beste kaderspelers van de wereld tegenover elkaar staan. De Euro Grand Prix 47/2, dit weekend gespeeld in het Franse Ronchin, eindigde in een partij om niet snel te vergeten. De Nederlander Raymund Swertz en de Tsjech Marek Faus speelden gelijk in de reguliere wedstrijd. De eerste verlenging eindigde ook gelijk, daarna pas kon Swertz de toernooizege grijpen met 1 carambole tegen 0.

Het was voor Raymund Swertz de eerste zege in een Euro Grand Prix kader, maar tegelijk ook zijn debuut in deze cyclus. ,,We hebben er een geweldig mooie finale van gemaakt’’, zuchtte de Nederlander na afloop. ,,De spanning was op zijn hoogst, toen ik in de tweede shootout maar één keer scoorde van acquit. Ik wilde voor mijn tweede punt niet laf zijn en de makkelijkste keuze maken met de kans op missen. Maar helaas ging de rondspeelbal mis en moest ik op mijn stoel afwachten wat mijn tegenstander zou doen.’’

De zenuwen van Raymund Swertz, die in zijn vorige zes wedstrijden tegen de Tsjech zes keer won en één keer gelijk speelde, zijn zelden in zijn carrière zo op de proef gesteld. Want eerst was er het aangename gevoel dat hij de finale al bijna had gewonnen nadat hij in de vijfde beurt was gefinisht op 250-94. Maar in een zinderende spanning keek Swertz daarna toe hoe Faus de ballen feilloos verzamelde en aan een fantastische serie begon. De onverstoorbare Tsjech bleef scoren, kwam in de slotfase nog even in de problemen, maar kon vervolgens toch gelijkmaken.

Onder doodse stilte maakte Swertz eerst de 25 punten voor de eerste verlenging. Faus bedwong ook zijn zenuwen en maakte weer gelijk. De beslissing viel in de tweede shootout. Raymund Swertz maakte de acquit, maar miste in een gevaarlijke positie een rondspeelbal. Marek Faus had maar twee punten nodig, maar miste de acquit door een klos.

,,Marek Faus is een echte vechter en dat hij gelijk kon maken, dat wist ik en dat heeft ie drie jaar geleden in Brandenburg op het EK ook al gedaan. Toen ik in de laatste verlenging miste, wist ik dat het een groot risico was. Ik vind dat ik lef moet tonen aan het biljart, je moet niet bang zijn om te missen. Ik wist wel dat de druk op dat moment bij hem lag en niet meer bij mij.’’

Raymund Swertz, die nog altijd als een van de grootste talenten van de wereld wordt gezien in de klassieke disciplines, is al lang geen onbekende meer in de kaderspelen. De veelvoudige Nederlandse kampioen werd drie keer Europees kampioen (2x 47/2, 1x 71/2) in 2013, 2013 en 2015 in Brandenburg. Daarnaast was hij drie keer Europees kampioen bij de junioren. De Nederlander richt zich sinds vorig jaar op een carrière in het driebanden: samen met onder andere Dick Jaspers speelt Swertz voor HCR Prinsen uit Haarlo. De progressie is ook in het driebanden opvallend.

,,Ik ben helemaal leeg gespeeld, maar wel heel gelukkig met deze overwinning’’, reageerde Swertz na de finalezege in Ronchin, waar hij ongeslagen bleef in de voorronden, onder andere met een partij van 200 punten in één beurt. De Fransman Olivier Careaux schitterde in die voorronden zelfs met partijen in één en twee beurten.

Raymund Swertz maakte in de halve finale tegen Patrick Dupont in de tweede beurt uit met de maximale serie van 250: 250-24 in 2. Marek Faus versloeg Olivier Careaux met 250-61 in 4 met een serie van 185.

Het eindcommentaar van Raymund Swertz: ,,Ik wist dat ik kanshebber was, maar in zo’n weekend komt er meer bij kijken dan alleen biljarten. De omstandigheden zijn toch altijd anders dan in Nederland en ook het schema zat ingewikkeld in elkaar. Al met al heb ik nog een mooi moyenne gedraaid en lekker gespeeld.’’

Het podium van de Euro Grand Prix 47/2:

1 Raymund Swertz (Nederland)

2 Marek Faus (Tsjechië)

3 Olivier Careaux (Frankrijk)

3 Patrick Dupont (Frankrijk)

7/8

Jean Francois Florent (Frankrijk)

Willy Gérimont (Frankrijk)

Nicolas Gerassimopoulos (Griekenland)

Patrick Niessen (België).

Tekst: Frits Bakker