Raymund Kampioen van Nederland met A1 Biljarts/De Veemarkt!

DOETINCHEM/OTTERSUM – Het verlossende telefoontje kwam vanuit het thuishonk van de twee concurrenten: A1 Biljarts/De Veemarkt won zaterdag zijn laatste twee wedstrijden in de teamcompetitie van Topteam Berkelland, de rivalen ’t Ottertje en Etikon speelden op de spannende slotdag een remise (6-0 en 4-2), waardoor het kampioenschap voor het tweede seizoen op rij naar A1 Biljarts ging.

Raymund Swertz kreeg in De Veemarkt het definitieve bericht vanuit Ottersum en riep met de telefoon in de hand: ,,Ja, we zijn kampioen.’’ Zijn teamgenoten Ludger Havlik en Michel van Silfhout, teamleider Willem Siebelink en de supporters van het Doetinhemse team stortten zich onmiddellijk in een kampioensfeestje.
,,Jammer dat we daarna nog vijftig kilometer moesten reizen om in Ottersum te komen’’, vertelde Willem Siebelink later. ,,Daar stond namelijk de kampioensbeker, omdat er kennelijk op was gerekend dat ’t Ottertje of Etikon kampioen zou worden. De stemming daar was uiteraard heel verschillend: wij vierden het kampioenschap, bij ’Ottertje en Etikon heerste er zowat een rouwstemming.’’
De wedstrijd tussen Jos Bongers (’t Ottertje) en Jean Paul de Bruijn (Etikon) besliste uiteindelijk over de titel en de ontknoping van de eredivisie topteams. Etikon had de eerste wedstrijd met 6-0 gewonnen en moest daarna ook de tweede ontmoeting winnen. Maar bij een stand van 2-2 (winst voor Micha van Bochem tegen Henri Tilleman in 3 beurten, winst voor Patrick Niesen tegen Martien van der Spoel in 4 beurten) moest het verdict worden getekend op de bandstoottafel.
Daar worstelde Jean Paul de Bruijn met zichzelf, speelde ook Jos Bongers niet echt groots, maar won de Nijmegenaar uiteindelijk toch in 14 beurten (100-60). ,,We hebben Jos Bongers benoemd tot erelid van De Veemarkt’’, lachte Willem Siebelink later op de avond.
De eerste wedstrijd was door Etikon met 6-0 gewonnen: Henri Tilleman speelde in 1 beurt uit tegen Micha van Bochem (200-49), Patrick Niesen won van Martien van der Spoel in 4 beurten (150-40) en Jean Paul de Bruijn versloeg Jos Bongers met 100-52.
A1 Biljarts werd uiteindelijk beloond voor een knap seizoen en won de laatste wedstrijden tegen Topteam Berkelland met 6-0 en 4-2. ,,Wij hebben het de kampioenen zo moeilijk mogelijk gemaakt, ondanks de handicap dat wij niet over Eddy Leppens konden beschikken”, aldus teammanager Dinand Prinsen van Berkelland.
De uitslagen van die wedstrijd:
Ludger Havlik – Roij van Raay 200–35 in 2
Raymund Swertz – Marek Faus 150-106 in 18
Michel van Silfhout – Brian ter Braak 100-83 in 21.
Tweede wedstrijd:
Havlik – Van Raay 102-200 in 9
Swertz – Faus 150-79 in 6
Van Silfhout – Ter Braak 100-24 in 12.
Tekst: Frits Bakker