HCR Prinsen wint met 8-0.

De ene dag is de andere niet, de ene partij driebanden al helemaal de andere partij niet. Dave Christiani en Glenn Hofman lieten dat nog eens zien in hun partij voor de eredivisie. De Hagenaar, kopman bij Buffalo.nl won de Grand Prix van Oosterhout zaterdag in de finale tegen Dick Jaspers. Dave Christiani leed een kansloze nederlaag tegen Jaspers na een pover slot. Zondag in de eredivisie, waar Buffalo.nl en Eureka Billiards tegenover elkaar stonden, troffen Hofman en Christiani elkaar als kopmannen. De Limburger Christiani stond na zes nullen van zijn tegenstander al snel voor (12-0). ,,Ik liet daarna veel kromme posities achter, daardoor won ik gemakkelijk met 40-18 in 22 beurten. Zo is biljarten nu eenmaal, dat weet iedereen, de ene dag loopt alles vanzelf, de andere dag loopt het van geen kant.” Eureka won het toptreffen in het Utrechtse met 6-2.

Dave Christiani is, afgezien van die partij tegen Jaspers zaterdag, in topvorm. ,,Ik heb ook hard gewerkt aan mijn afstoot en concentratie deze zomer. Dan is het fijn om te zien dat het een beetje vruchten afwerpt.”

Wat wil dat zeggen, werken aan afstoot en concentratie? Dave: ,,Ik heb het alleen gedaan, want ik weet wat ik fout doe, daar heb ik geprobeerd aan te werken. Maar ik ga ook nog praten met mensen en spelers om dingen te verbeteren. Je kan altijd wel iets leren van anderen.”

Christiani is blij met de koppositie en start van zijn nieuwe team. Dave: ,,Het is mooi dat je als kopman bij een nieuw team zo kan starten.” Zie jij Eureka als een belangrijke kanshebber voor de topposities? Dave: ,,Tuurlijk niet… de competitie is nog zo lang. Maar we hebben een superstart en zijn blij met elke overwinning.”

Eureka Billard, een nieuwe naam en de beste starter in de eerste weken, won met 6-2, omdat alleen Jean van Erp namens de kampioen zegevierde tegen Raimond Burgman met 40-32 in 25. John Tijssens versloeg voor de pauze Jeffrey Jorissen met 40-28 in 38, Henk Habraken won de slijtageslag tegen Herman van Daalen met 40-30 in 50.

Eureka Billard werd alleen koploper op de derde speeldag, omdat STZ Zundert een kostbaar punt verspeelde tegen Eekhoorn. De ontmoeting tussen Kurt Ceulemans en Peter Ceulemans was cruciaal: Kurt, die een megadruk weekend achter de rug heeft, won met 40-37 in 26 beurten. Roland Forthomme speelde de beste partij van de dag: de Belg versloeg Frans van Kuyk met 40-21 in 22 beurten. Jerry Hermans toonde zijn voortreffelijke vorm van dit moment met een eclatante winst op Raymon Groot: 40-14 in 28.

Dallinga moest in de uitwedstrijd tegen TOVV/Royal Pro in de achtervolging na de verliespartijen van Steven van Acker tegen Frans van Schaik (40-15 in 27) en Patrick Vasseur tegen Richard Bitalis (40-36 in 31). De kopmannen trokken de zaak recht: Caudron tegen Spoormans (40-22 in 16, de beste partij van deze ronde), De Bruijn na een povere start en prachtig herstel tegen Sciacca: 40-25 in 18.

Dinand Prinsen had na een zwakke start van zijn team eindelijk een dag om vrolijk van te worden. Zijn viertal, met kopman Dick Jaspers, haalde de eerste winstpunten, onder meer dankzij een sterke Raymund Swertz, die Ad Broeders het nakijken gaf met riante cijfers: 40-24 in 21. De kaderspecialist zocht naar een verklaring en concludeerde: ,,Twee weken vakantie en geen klassiek getraind, alleen driebanden. Ik merk meteen dat de stoot goed is, dat is heerlijk biljarten.”

Dick Jaspers, die toegeeft dat het in eigen land niet zo lekker loopt op dit moment, was op een zeker moment in moyenne de zwakste van het viertal. Hij won nog wel van Davy van Havere met 40-21 in 33. Voor HCR Prinsen werkte Anno de Kleine tegen Frank Martens een achterstand van 31-13 weg en won met 40-35 in 23. Jelle Pijl versloeg Ad Koorevaar met 40-19 in 22.

A1 Biljarts kwam weg met een krappe 5-3 winst tegen Bousema Lochem, dat met 3-1 leidde in de pauze dankzij Therese Klompenhouwer tegen Gerwin Valentijn (40-38 in 46) en de 40-40 van Spilleman tegen Van der Spoel. Eddy Merckx en Addy Wienk trokken de eerste winst voor A1 over de streep door overwinningen op Wesley de Jaeger (40-28 in 21) en Ronny Hazewinkel (40-33 om 68)..

Bert van Manen speelde op zaterdagavond voor stuntman in het team van Burgman Biljarts in de wedstrijd tegen TOVV 2. Zelf zei hij dat hij in het eerste part speelde als een krant in zijn partij tegen Ronny Daniels, maar de demarrage met vijftien was zijn tegenstander te machtig (40-33 in 40). ,,De zestiende, op een moeilijke positie, was fantastisch geraakt, maar ik miste door een klosje.” Door de zwaarbevochten 40-39 van Johan Roijers tegen Kay de Zwart (40-39 in 41) en de remise van Rik van Beers tegen Kostas Kokkoris in 36 won de debutant met 5-3: Birol Uymaz was de enige winnaar voor TOVV: 40-19 tegen Marco Janssen in 28.

Tekst: Frits Bakker